Het maken van een kleurproef

Is een kleur erg belangrijk, laat dan eerst een kleurproef printen

Kleurproeven zorgen voor beter resultaat!

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je denkt dat je een product met de juiste Pantone kleurcode hebt besteld, maar als je je bestelling ontvangt, blijkt de kleur toch net iets anders te zijn. Is een bepaalde kleur erg belangrijk voor het eindresultaat? Dan raden we je aan om eerst een kleurproef te laten printen. Pantone kleuren worden bij benadering geprint, de kleur kan daardoor soms iets afwijken van de kleur die je had verwacht.

Hoe gaat dat in zijn werk?

  1. Je maakt eenvoudig zelf een kleurproef met behulp van een Pantone kleurenwaaier. Gebruik hiervoor een Coated waaier.
  2. Maak een bestand aan in Illustrator of Indesign op bijvoorbeeld A4 of A3 formaat en zet hier een aantal vlakken in. Dit worden je kleurvlakken.
  3. Neem de gekozen Pantone kleur als uitgangspunt en maak je eerste vlak in deze kleur. Zoek dan een aantal kleuren erbij in dezelfde 'familie' en optioneel een aantal CMYK kleuren.
  4. Vul je volgende vlakken met deze kleuren. Zet de naam van de gekozen kleuren ook altijd in of onder je kleurvlakken, zodat je weet om welke kleuren het gaat zodra de print klaar is.
  5. Hieronder zie je een voorbeeld van een kleurproef.
  6. Je kunt met dit bestand een bestelling plaatsen op het gewenste materiaal. Met de kleurproef bij de hand kun je nu de kleur kiezen die het beste overeenkomt met de gewenste (Pantone) kleur. Vervolgens gebruik je de gekozen kleur in de bestanden van je order.

Heb je een andere vraag?

We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 18:00 uur.